Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Η σκόνη του χρόνου


Η νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Γυρίσματα σε Καζακστάν, Βερολίνο, Κολωνία, Ιταλία, Ελλάδα και πρωταγωνιστές τους Γουίλιαμ Νταφόε, Μισέλ Πικολί, Ιρέν Ζακόμπ και Μπρούνο Γκάντζ

Στο καφέ του Κώστα Παπαναστασίου στο Βερολίνο, τοι πασίγνωστο Terzo Mondo ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου», που θα γίνουν και μέσα στους χώρους του καφέ. Ο τιμημένος με πολλά βραβεία Έλληνας σκηνοθέτης ποντάρει πολλά στην νέα ταινία του καθώς είναι μέρος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας το σενάριό της.

Σε ένα από τα κτίρια της Αμερικανικής βάσης του Ελληνικού έχουν στηθεί σκηνικά για τα γυρίσματα. Ανάμεσα σ’ αυτά η Ιρέν Ζακόμπ στα ομιχλώδη σύνορα μεταξύ του Καναδά και της Αμερικής, σε ένα σκηνικό που παραπέμπει εκεί αλλά γυρίζεται στην Ελλάδα. Καναδο-αμερικανικά σύνορα,1974, η Ελένη ηρωίδα της «Σκόνης του χρόνου», της δεύτερης ταινίας της τριλογίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου μετά το «Λιβάδι που δακρύζει», θα συναντήσει τον γιο της.
Η ιστορία, η μνήμη και το παρελθόν είναι ο κύριος άξονας του σεναρίου που εκτυλίσσεται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα έως το σήμερα (το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι η ιστορία μιας διασκορπισμένης οικογένειας που αρχίζει το 53 στην πρώην Σοβιετική Ένωση και ταξιδεύει στον κόσμο έως το παρόν).
Το σινεμά του Αγγελόπουλου είναι κάτι το ιδιαίτερο, το προσωπικό», επιβεβαιώνει ο Γουίλιαμ Νταφόε, που ενσαρκώνει τον γιο της Ελένης στην ταινία αν και ηλικιακά είναι πολύ μεγαλύτερός της.
Γυρίσματα σε Καζακστάν, Βερολίνο, Κολωνία, Ιταλία, Ελλάδα σε ένα σενάριο το οποίο εκτυλίσσεται στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τα σύνορα Αυστρίας-Ουγγαρίας, την Ιταλία και τη Νέα Υόρκη μεταξύ 1953 και 1974, από τις παραμονές του θανάτου του Στάλιν μέχρι την παραίτηση Νίξον στην Αμερική και την πτώση της Ελληνικής χούντας, έχει πρωταγωνιστές τους Γουίλιαμ Νταφόε, Μισέλ Πικολί, Ιρέν Ζακόμπ και Μπρούνο Γκάντζ, ενώ το κάστ συμπληρώνεται από τους Κριστιάν Πολ και Αλέσια Φρανσίν. Την μουσική της ταινίας υπογράφει όπως πάντα η Ελένη Καραίνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου