Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΟΔΥΝΗ


Τα θλιβερά γεγονότα του ‘55 στην Πόλη τώρα και σε ταινία
Ότι δεν κάναμε εμείς επειδή θεωρούμε την ιστορία ως ταμπού το κάνουν τώρα οι Τούρκοι με δόση αυτοκριτικής
Ξεκίνησε στην Τουρκία η προβολή της ταινίας «Φθινοπωρινή οδύνη» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του τούρκου λογοτέχνη-πολιτικού, Γιλμάζ Καράκογιουνλου και αναφέρεται σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται με σκηνικό τα επεισόδια που είχαν οργανωθεί στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι η Τομρίς Γκιριτλίογλου, η οποία είχε σκηνοθετήσει και την ταινία «Το περιδέραιο της Σαλκίμ χανίμ» που είχε γυριστεί πριν από δέκα χρόνια, επίσης βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Καράκογιουνλου.
Η ταινία εκείνη εκτυλισσόταν την εποχή του «φόρου περιουσίας» που είχε επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση το 1942, εναντίον των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Μιλιέτ», Χασάν Πουλούρ, αναφέρεται στο πώς είχαν οργανωθεί από τις τουρκικές αρχές τα επεισόδια του 1955 και πώς μετατράπηκαν σε μία λεηλασία εναντίον των Ελλήνων της Πόλης.Ο Ταχά Ακγιόλ, αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, αναφερόμενος στα επεισόδια, σημειώνει σήμερα τα εξής: «Δεν με ενοχλεί να γράφονται και να σκηνοθετούνται οι ντροπές μας αυτές. Πώς αλλιώς θα αντικρίσουμε τον καθρέφτη για να μάθουμε ότι ορισμένα πράγματα είναι άσχημα;»Ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου έχει πλούσιο συγγραφικό έργο το οποίο περιλαμβάνει μυθιστορήματα, ποίηση και θεατρικά έργα. Εξελέγη βουλευτής του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας στις εκλογές του 1995 και του 1999. Ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση συνασπισμού που είχε σχηματιστεί αμέσως μετά τις εκλογές του 1999, υπό την προεδρία του ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΟΔΥΝΗ
Σε ομιλία που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον περασμένο Αύγουστο στο Ναό της Παναγίας Διπλοκυονίου στον Βόσπορο - παρουσία προσκυνητών από την Πόλη, την Ελλάδα και την Κύπρο - είχε αναφερθεί και στην τουρκική ταινία που γυριζόταν τότε και σήμερα προβάλλεται στην Κωνσταντινούπολη και έχει ως θέμα τα Σεπτεμβριανά. «Εδώ εις την Πόλη τα τελευταία χρόνια την χαρά της εκκλησιαστικής πρωτοχρονιάς έρχεται να επισκιάσει η ανάμνηση των τραγικών γεγονότων της αποφράδος εκείνης νύχτας της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου 1955. Εφέτος συμπληρώθηκαν 53 χρόνια από εκείνα τα τραγικά γεγονότα τα οποία και αποτέλεσαν την απαρχή του ξεκληρίσματος της ρωμιοσύνης εδώ. Το ΄55, όπως είπαμε, το ΄64 λόγω του Κυπριακού, και το ΄74 υπήρξαν πολύ δύσκολα χρόνια για την ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως, έφυγαν, έφυγαν χιλιάδες πιστοί, αλλά και όσοι μείναμε έχουμε ακόμη το κουράγιο και με την χάρη του Θεού θα το έχουμε και θα συνεχίσουμε απτόητοι να διαιωνίζουμε την ιστορία μας, την παράδοσή μας, την χριστιανικήν μαρτυρία μας την εδώ ζωή και ύπαρξή μας.
Σήμερα όντως είμεθα ολίγοι, κανείς όμως δεν μπορεί να προδιαγράψει με μαθηματική ακρίβεια το μέλλον της χριστιανοσύνης και της ρωμιοσύνης εις αυτή την Πόλη. Είχαμε δια μέσου των αιώνων άμπωτη και παλίρροια, καλές ημέρες, ευτυχείς ημέρες, αλλά και τραγικές ημέρες και τραγικά γεγονότα, όπως εκείνα του Σεπτεμβρίου του ΄55. Διάβασα ότι τα γεγονότα τα Σεπτεμβριανά του '55 θα γίνουν ταινία. Να γίνουν, για να θυμίζουν στις νεώτερες γενεές το τι μεγάλο κακό μπορεί να κάνει, όχι σε μία ομάδα ανθρώπων, εν προκειμένω στους Ρωμιούς Ορθοδόξους Χριστιανούς της Πόλεως, αλλά σε αυτή την ίδια τη χώρα, τί μεγάλο κακό μπορεί να κάνει ο φανατισμός, ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία. Έχουμε πικρά πείρα από όλα αυτά ιδιαιτέρως τις τελευταίες δεκαετίες, τα ξεπερνούμε, θέλουμε όμως να θυμούνται και οι επόμενες γενεές που δεν τα έζησαν αυτά τα γεγονότα, να διδάσκονται αρνητικώς δηλαδή να διδάσκονται ώστε να μην τα επαναλαμβάνουν ποτέ εις το μέλλον και να ζουν οι άνθρωποι και μάλιστα οι πολίτες της ίδιας χώρας, καθώς και γείτονες εν ειρήνη και ομονοία και αγάπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου