Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΚΟΛΛΥΡΙΟ


Μια θαυμάσια πρόταση

Ο Γιώργος Κρητικός είναι ένα από τα παιδιά της Καβάλας τα οποία μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι έχουν ένα καλό όνομα στις Βρυξέλλες. Εργάζεται ως τεχνοκράτης σε διευθύνσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα σε θέματα εμπορίου.
Αν και έκανε προσπάθειες να σταδιοδρομήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα και μάλιστα τοποθετήθηκε από τον νομάρχη Θεόδωρο Καλλιοντζή ως διευθυντής στην ΑΕΝΑΚ, δεν μπόρεσε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και μέσα από διαδικασίες αξιοκρατικές διεκδίκησε και πήρε μια θέση στην Κοινότητα και μάλιστα σε όργανα ελέγχου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Πρόσφατα η ΝΟΔΕ Καβάλας ξαναθυμήθηκε τον Γιώργο Κρητικό και προτείνει στη Ρηγίλλης να συμπεριληφθεί το όνομά του στο ευρωψηφοδέλτιο. Τελικά αυτό δεν έγινε. Κακώς

Στόχος εκ των έσω;

Περίεργα τα χτυπήματα τα οποία δέχεται μέσω του αθηναϊκού τύπου ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, για θέματα τα οποία αποδεικνύονται ότι είναι φούσκες ή για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, είναι επιστημονικά μεθοδευμένα. Το τελευταίο που αφορούσε επίσκεψή του στο Παρίσι, σε κυβερνητική αποστολή, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, τα στοιχεία δόθηκαν εκ των έσω. Προφανώς ορισμένοι λόγω του ότι είδαν ότι τα παραστατικά που έδωσαν σε άλλη εφημερίδα προ καιρού δεν πέρασαν, επιχείρησαν και βρήκαν τρύπα στο Πρώτο Θέμα, το οποίο περίμενε προφανώς το κατάλληλο τάιμινγκ να το βγάλει στον αέρα εν μέσω της ιστορίας Παυλίδη.
Το περίεργο είναι ότι το δημοσίευμα βγήκε πρώτα στα μπλόγκς μια μέρα πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα. Δεν αναφέρει ότι στις κυβερνητικές αποστολές υπάρχει ένα σχετικό πρωτόκολλο το οποίο καθορίζει τον τρόπο μετακίνησης και διαμονής υπουργών όταν είναι σε ταξίδι το οποίο αφορά κυβερνητικά θέματα. Αλλά αυτά για ορισμένους που έχουν τον σκοπό τους, είναι ψιλά γράμματα. Η γκεμπελική πρακτική «πες – πες κάτι θα μείνει» είναι δυστυχώς καθημερινή πραγματικότητα.
Το ερώτημα που προκύπτει και επ’ ουδενί έχει να κάνει με την δημοσίευση των στοιχείων, είναι ποιοι εκ των έσω απεργάζονται σενάρια σπίλωσης του Θρακιώτη υπουργού; Αυτά για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ξεκίνησαν από τη στιγμή που εν αγνοία του, κάποιοι τον στοχοποίησαν αναφέροντας ότι «παίζει» για την μετακαραμανλική εποχή, επίσης σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εφόσον ουδέποτε κάτι τέτοιο άφησε με δηλώσεις του ο ίδιος να διαφανεί.
Τοπικά φωνάζει πια, ποιοι και γιατί το κάνουν εφόσον έχουν διαπιστώσει ότι η παραμονή του στη Ροδόπη αποτελεί εκ νέου απειλή στις ερχόμενες εκλογές. Το διαπίστωσαν όταν είδαν τα σενάρια τα οποία λειτούργησαν παρασκηνιακά προεκλογικά, ότι δεν πέρασαν και το σκάφος άντεξε.
Τώρα ξεκίνησαν το άλλο το στυλάκι, αυτό της λασπολογίας. Τι να πει κανείς: «Άφες αυτοίς ού γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Δίδυμο για τις νομαρχιακές εκλογές

Οι φήμες λένε πολλά και μάλιστα μιλούν για το ότι ένα νέο και ενδιαφέρον δίδυμο θα είναι επικεφαλής στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα.
Πρόκειται για τον Λευτέρη Αθανασιάδη στην θέση του υποψήφιου υπερνομάρχη και η Καβάλα αυτή τη φορά έχει σειρά να προτείνει και να επιβάλλει.
Για τη θέση του υποψήφιου νομάρχη ακούγεται το όνομα του νομαρχιακού συμβούλου και δημοσιογράφου Κώστα Παπακοσμά ο οποίος έχει πυκνώσει τον τελευταίο καιρό τις εμφανίσεις του όχι μόνο στα τοπικά αλλά και στα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω και της κομματικής του περιφερειακής θέσης.
Είναι ένα σενάριο το οποίο ακούγεται και συζητιέται και κρίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον μια και ο Λευτέρης Αθανασιάδης λόγω και Γιώργου Παπανδρέου περιμένει ένα δυναμικό came back στον φυσικό του πολιτικό χώρο ο οποίος πολύ τον ετσαλάκωσε.


Στο παιχνίδι και η Athens Airways


Ο διευθύνων σύμβουλός της Athens Airways, ο Σάκης Ανδριανόπουλος αφεντικό της HELESI έχει μισθώσει συνολικά τέσσερα αεροσκάφη τύπου τζετ, 49 θέσεων από βρετανική εταιρεία και ως πρώτους προορισμούς έχει εκτός από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, την Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τα Χανιά και το Ηράκλειο, τα οποία θα προστεθούν στο πτητικό της πρόγραμμα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Στα εγκαίνια των πρώτων γραμμών σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, φρόντισαν να δώσουν και το στίγμα της εταιρείας η οποία προσπαθεί να δώσει ασφαλείς και φθηνές μεταφορές επιβατών. Όπως τόνισε ο Σάκης Ανδριανόπουλος, σύντομα η εταιρεία θα παραλάβει και τα υπόλοιπα αεροσκάφη της, έτσι ώστε, να προσθέσει και νέους προορισμούς στο δίκτυό της. Κατά πλειοψηφία, την εταιρεία θα ελέγχει μετοχικά ο επιχειρηματίας κ. Σάκης Ανδριανόπουλος, ευρύτερα γνωστός από τις δραστηριότητές του στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω της εταιρείας Helesi-Περιβαλλοντική που διαθέτει εργοστάσιο και στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου, ενώ διαθέτει τέσσερα εργοστάσια κατασκευής κάδων απορριμμάτων και απορριμματοφόρων σε Πάτρα, Κομοτηνή, Ιταλία και Αγγλία.

Πετυχημένο και μοναδικό


Το φετινό καρναβάλι της Ξάνθης πέρασε στην ιστορία αλλά και φέτος παρουσίασε μια ξεχωριστή φαντασμαγορική φιέστα σε όσους βρέθηκαν εκεί.
Οι χιλιάδες των καρναβαλιστών οι οποίοι κάθε χρόνο τα δίνουν όλα για την πόλη τους και εξακολουθούν να προσελκύουν πολλούς εθελοντές από τους γειτονικούς νομούς, πρέπει να είναι υπερήφανοι για αυτό που κατάφεραν για μια ακόμη χρονιά.
Επικεφαλής της παρέλασης φέτος ήταν το μοντέλο Κατερίνα Στικούδη η οποία όχι μόνο καμάρωσε πάνω στο άρμα της αλλά κατέβηκε και στην πεζή παρέλαση εισπράττοντας πολλά χειροκροτήματα.
Αυτό που έκανε εντύπωση είναι το γιατί δόθηκε τόσο μεγάλη προβολή από το γραφείο τύπου της δημοτικής επιχείρησης της παρουσίας του Άδωνη Γεωργιάδη και του Κυριάκου Βελόπουλου, βουλευτών του ΛΑΟΣ. Μήπως λόγω της κυρίας Μανωλίδου;


Πλούσιο μενού δράσης από τους κυνηγούς


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής με την νέα διοίκηση πραγματικά βάζει τα θεμέλια για μια ουσιαστική κοινωνική και περιβαλλοντική παρέμβαση στα θέματα της Ροδόπης. Ο Βασίλης Μαντενίδης, άνθρωπος ηπίων τόνων με τους συνεργάτες του παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου της θητείας τους στον σύλλογο, έδωσαν στους κυνηγούς την πεποίθηση ότι τα θέματα προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας στην Ροδόπη, είναι σε πρώτο πλάνο.
Εξοπλίζουν τον στόλο για άμεση παρέμβαση, ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό, εμπλουτίζουν την άγρια πανίδα και προσφέρουν τροφή στα χειμαζόμενα θηράματα, ενώ αντιμετωπίζουν την λαθροθηρία με εξαιρετική προσοχή.
Πάντως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι παρά τον παρεξηγημένο ρόλο των κυνηγών, η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι πολύ περισσότερο προσεκτική στη διαχείριση της φύσης από κάποιους άλλους ντεμέκ οικολόγους, οι οποίοι μόνο κάθονται στα γραφεία και δίνουν συνεντεύξεις επιτιθέμενοι σε ότι κινείται.

Μεγαλεία ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον οποίο συνόδευαν ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βασίλης Ηλιάδης και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Στέργιος Διαμαντόπουλος.
Ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος συζήτησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την χώρα, την ελληνική κοινωνία και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Τέλος, του πρότεινε την οργάνωση, υπό την αιγίδα του και με τη συμμετοχή του, μιας επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα τα κρίσιμα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ζητήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η εκδήλωση προσδιορίστηκε για τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου.

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Μια θαυμάσια συμπαραγωγή πέτυχε και πάλι το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με την παράσταση «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» σε κείμενο της Χρύσας Σπηλιώτη.
Η ιστορία έχει να κάνει με δυο κορίτσια που ανακαλύπτουν τη ζωή ζητώντας να πραγματώσουν τα δικά τους όνειρα. Διαφορετικές σαν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η Καίτη συνεσταλμένη, δυσκολεύεται να επιβάλλει αυτό που είναι. Η Λίζα γεμάτη ευκολίες συμπεριφέρεται σαν να της έχουν χαριστεί όλα. Με πορείες συγκλίνουσες αλλά κι αποκλίνουσες, μοιάζουν πότε κυρίαρχες του παιχνιδιού, πότε σαν σχοινοβάτες και πότε σαν ναυαγοί στη θάλασσα.
Η σκηνοθεσία είναι το Δημήτρη Ιωάννου, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και πρωταγωνιστούν η Λεμονιά Γιανναρίδου και Μαρίνα Πολυμέρη.
Παραστάσεις δόθηκαν σε Κομοτηνή και Καβάλα και μάλιστα με πολυπληθές θεατρόφιλο κοινό.

Επιμένει ο Χρυσανίδης για το ξενοδοχείο

Με μια εκ νέου εκδήλωση για την παρουσίαση των τευχών διακήρυξης του εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, για την κατασκευή σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 150 κλινών στην παραλία της Νέας Ηρακλίτσας, επανήλθε ο δήμος Ελευθερών με τον δήμαρχο Χαράλαμπο Χρυσανίδη.
Πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων που θα αναγερθεί σε παραλιακό οικόπεδο της Ηρακλίτσας με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Όπως και να έχει το ζήτημα, η περιοχή χρειάζεται την ανάπτυξη μιας σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας η οποία θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό για τις δυτικές ακτές της Καβάλας, εφόσον μέχρι σήμερα απέβη άκαρπη κάθε προσπάθεια παραχώρησης σε κάποια μεγάλη εταιρία της Αλάνας της περιοχής η οποία και παραμένει μια χέρσα και άγονη γη.
Η νομαρχία προσπάθησε με μπροστάρη τον Θεόδωρο Καλλιοντζή να φέρει στον χώρο εκείνο ένα υπερσύγχρονο Ενυδρείο το οποίο άγνωστο πως πέταξε και δημιουργήθηκε στην Κρήτη, με πανομοιότυπο μπίζνες πλαν.

Σκληρή γλώσσα Αγγελίδη σε Χατζηδάκη

Με αφορμή το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ το οποίο προφανώς οι τράπεζες το έχουν κάνει τσίχλα και με διάφορες μεθόδους το χορηγούν αν και πήραν το χρήμα ζεστό από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης έστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την οποία του επισημαίνει ότι πρέπει να δει την πραγματικότητα και να μην ανακοινώνει στοιχεία τα οποία δεν είναι αληθινά. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Έχουμε την αίσθηση κύριε υπουργέ ότι σας μεταφέρουν λάθος μηνύματα από την αγορά που σας οδηγούν σε λανθασμένες Κυβερνητικές αποφάσεις ακυρώνοντας το πλέον πετυχημένο μέτρο που τονώνει τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις έχουν την ανάγκη για πραγματική στήριξη από την πολιτεία σε αυτή την δύσκολη περίοδο της ύφεσης. Οτιδήποτε τους οδηγεί σε άλλους δρόμους θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Πριν είναι πολύ αργά μπορείτε να δώσετε τη δυνατότητα στο ΤΕΜΠΜΕ να εγγυηθεί όλα τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του αρχικού προγράμματος και να εγγυηθείτε την συνέχισή του. Διαφορετικά ο επιχειρηματικός κόσμος θα σας θυμάται ως τον υπουργό που άφησε την ταφόπλακα να σκεπάσει τις επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι στηρίζει».

Κουραστήκαμε να διαβάζουμε


Κανείς δεν λέει ότι είναι χρήσιμο ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης να στηλιτεύει και να επισημαίνει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης και να τα φέρνει στην Βουλή. Όμως τον τελευταίο καιρό είναι τουλάχιστον κουραστικό να βλέπουμε τον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πεταλωτή την καθημερινή αποδελτίωση του τύπου να την μετατρέπει σε ερωτήσεις και να τις στέλνει στους αρμόδιους υπουργούς για απάντηση.
Από αυτή την καθημερινή ανάγνωση θυμηθήκαμε την πρώην βουλευτή και συνοδοιπόρο του κ. Πεταλωτή, κυρία Χρύσα Μανωλιά, η οποία είχε τρελάνει τους υπουργούς σε ερωτήσεις και σημειώματα για ψήλου πήδημα. Βέβαια ο ορυμαγδός των ερωτημάτων δεν έφτασε ώστε να σαγηνεύσει το εκλογικό σώμα της Ροδόπης και να την ξαναψηφίσει. Διότι το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται και ο παπάς. Εκτός κι αν ο βουλευτής θέλει να περάσει στην χορεία των υπερδραστήριων κοινοβουλευτικών ανδρών που η παραγωγικότητά τους μετριέται στα προεκλογικά φυλλάδια με την ποσότητα και όχι με την ποιότητα.

Μια υποψηφιότητα με σημασία

Με την πεποίθηση ότι θα είναι ο καλύτερος δήμαρχος της Κομοτηνής έκανε γνωστές τις προθέσεις του ο πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού επιμελητηρίου Κώστας Λιούρτας.
Επιθετικός και άκρως κριτικός εμφανίζεται σε κάθε περίπτωση και διατυπώνει προτάσεις οι οποίες φέρνουν σε αμηχανία τους συντρόφους του.
Κακώς όμως, μια και ο λόγος του κουβαλάει νερό στην μετωπική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ που είναι ο φυσικός του πολιτικός χώρος, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης, κάνοντας το ποτάμι της λαϊκής αγανάκτησης να φουσκώσει.
Ο Κώστας το σκέφθηκε καλά. Βγαίνω στην σύνταξη και πρέπει να είμαι ενεργός πολίτης, άρα πρέπει να πολιτευθώ. Έχει μαζί του την πλειοψηφία των ΜΜΕ και αυτό του δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα να είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες δημοτικές εκλογές για τον δήμο Κομοτηνής. Άλλωστε το κίνημα χρειάζεται τον κοφτερό πολιτικό του λόγο που δεν διαφέρει από αυτόν πολλών συντρόφων του. Πρέπει να το σκεφτούν καλά τα συντρόφια του και να μην αγνοήσουν την πρότασή του η οποία έχει σπείρει τον πανικό στο αντίπαλο στρατόπεδο, το οποίο τον θεωρεί σημαντικό και σκληρό αντίπαλο.
Εκτός αν του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και τον αφήσουν με την …φιλοδοξία, τάζοντας του θέσεις και αξιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου