Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη για το Μάρκο Βαμβακάρη

Ο φλογερός και νοσηρός έρωτας του Μάρκου Βαμβακάρη για τη γυναίκα του Ζιγκοάλα, που συζούσε με τον παιδικό του φίλο και κουμπάρο τους, είναι η βασική, οδυνηρή πηγή έμπνευσης του θεμελιωτή του ρεμπέτικου, στα χρόνια 1932-1940. Αυτή την οκταετία, με πρωταγωνιστή τον Μάρκο Βαμβακάρη, ο οποίος ανατρέπει με τα τραγούδια του όλο το κατεστημένο, βάζοντας τα θεμέλια του ρεμπέτικου, εκτυλίσσεται το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.
Το «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας» αναπλάθει, με κινηματογραφική ενάργεια, εικόνα την εικόνα, μια ολόκληρη εποχή στον Πειραιά του μεσοπολέμου, τότε που οι πρόσφυγες ζούσαν εκεί σε παράγκες και το ρεμπέτικο ήταν στην παρανομία… Από άσημος εκδοροσφαγεύς, γνωρίζει σιγά σιγά τη δόξα: παρότι Καθολικός το θρήσκευμα και μεγαλωμένος με το Ave Maria και την Πράξη Συντριβής, είναι αυτός που ξανα-ανακαλύπτει τους βυζαντινούς δρόμους μέσα από ένα μουσικό όργανο δυσφημισμένο και κυνηγημένο απ’ την αστυνομία, και εκφράζει το περιθώριο της μετα-προσφυγικής Αθήνας, αλλά και μια ολόκληρη εποχή. Συμμετέχει στην πρώτη ορχήστρα με μπουζούκια, την «Ξακουστή Τετράδα του Πειραιώς», με τον Γιώργο Μπάτη, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Ανέστη Δελιά, και γίνεται ο πρωτοπόρος που θα ανοίξει νέους δρόμους στη λαϊκή μουσική και στη διασκέδαση. Ο Μάρκος, σ’ αυτά τα οχτώ χρόνια, εξελίσσεται, υποφέρει, πάσχει στη σχέση του με την έξοχη αλλά και εξοντωτική, θεά και λάμια Ζιγκοάλα, συγκρούεται, ανεβαίνει, αναζητεί, δημιουργεί, δοξάζεται, νικά, ενώ γύρω του τα πάντα, κάθε μέρα επιδεινώνονται. Όλα βαίνουν καλώς εναντίον του.

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος». Διεύθυνε την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και τα περιοδικά «Θ-97» (Βραβείο Ιπεκτσί), «Τάμαριξ» και «Χίλια Δέντρα», ήταν επίσης διευθυντής του καλλιτεχνικού περιοδικού «Πανσέληνος» της «Κυριακάτικης Μακεδονίας» που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό βραβείο European Award NewsPaper design. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ολλανδικά, στα τσέχικα, στα ιταλικά και στα ουγγρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου