Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ελντοράντο τέλος - Τα κεφάλια μέσα!


Μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να επανεξετάσουν τα σχέδια δραστηριοποίησης τους στα Βαλκάνια. Οι λόγοι που επικαλούνται επικεντρώνονται στις μέχρι τώρα επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και στις κάθε άλλο παρά ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξής της. Αυτό προκύπτει από στοιχεία των εν λόγω επιχειρήσεων που δημοσιεύθηκαν στην ελληνική εφημερίδα Ημερησία και τη βουλγαρική Dnevnik .

Πολλές από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες έχουν ανασταλεί, μόνιμα ή προσωρινά, εν αναμονή ομαλοποίησης του οικονομικού κλίματος στα Βαλκάνια. Βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες είναι η πτώση της τιμής των κρατικών νομισμάτων και των δυνατοτήτων του δανειοδοτικού συστήματος που εμποδίζουν την ανάπτυξη της αγοράς. Βασική προτεραιότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, είναι η διατήρηση της οικονομικής και παραγωγικής τους κατάστασης μέχρι τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν, τονίζει η Ημερησία.
Σύμφωνα με τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, στο διάστημα του τελευταίου τριμήνου η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Η Βιοχάλκο, ιδιοκτησία της οποίας είναι οι επιχειρήσεις Stomana Industry, Sigma και τα εργοστάσια Stilmet και Sofia med , ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι θα σταματήσει τη λειτουργία μέρους των παραγωγικών της μονάδων. Οι λόγοι που επικαλέστηκε ήταν η μείωση της ζήτησης από την ευρωπαϊκή αγορά, η πτώση των τιμών των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο και η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, που από τις αρχές Οκτωβρίου αυξήθηκε απότομα κατά 23.89%. όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της επιχείρησης για τη Βουλγαρία, η Βιοχάλκο έχει διακόψει μέρος των παραγωγικών της δραστηριοτήτων, λόγω έλλειψης παραγγελιών, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να απολυθούν τουλάχιστον 300 εργαζόμενοι. Αποφασίστηκε να διακοπούν όλες οι παράπλευρες δραστηριότητές της, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην βασική παραγωγή, ενώ ορισμένες απ’ αυτές αποφασίστηκε να ανατεθούν σε τρίτους.Διαφορετική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση Zlatna Panega Tsiment, ιδιοκτήτρια της οποίας είναι η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, η ΤΙΤΑΝ μπόρεσε να εξασφαλίσει δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέου εργοστασίου στην Αλβανία, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2009 και να παράγει 1.5 εκ. τόνους ετησίως. Σύμφωνα με τον κ Αλεξάντερ Τσακμάκοφ, διευθυντή της Zlatna Panega Τsiment”, η κρίση δεν έχει επηρεάσει ακόμα την επιχείρηση. Η δραστηριότητά μας, τόνισε ο κ. Τσακμάκοφ, είναι άμεσα εξαρτημένη από τις οικοδομικές εργασίες, η πτώση των οποίων θα μας δημιουργήσει προβλήματα, κατά πάσα πιθανότητα, στα τέλη του 2009. για την ώρα έχουν μπλοκάρει οι οικοδομικές δραστηριότητες, κυρίως στην κατασκευή κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αναμένεται η πραγματοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Το κράτος δεν πρέπει να αναμιχθεί στη βιομηχανία, αλλά να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ποσά για τη χρηματοδότηση των σχεδίων αυτών, μετά το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ορισμένα από τα έργα αυτά είναι η κατασκευής της 2ης γέφυρας στο Δούναβη, το ατομικό εργοστάσιο «Μπέλενε» και η κατασκευή του εθνικού οδικού δικτύου. Σύμφωνα με το κ. Τσακμάκοφ, η επιχείρηση δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο διάστημα του 2009. Όπως τόνισε, η κατάσταση θα παραμείνει ίδια με αυτή του 2008, οπότε η παραγωγή της ανέβηκε κατά 18%. Οι επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και μια επένδυση ύψους 200 εκ €, αλλά και μέρος των επισκευών ή βελτιώσεων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΤΙΤΑΝ, το έτος 2010 θα είναι καθοριστικό για την επιχείρηση και την ανάπτυξή της.
Η ΤΙΤΑΝ αγόρασε το 2004, για το ποσό των 56.8 εκ €, την επιχείρηση Zlatna Panega Τsiment από τη γερμανική «Χάιντελμπεργ Τσιμέντ» και υποχρεώθηκε, από την Επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού να πουλήσει τις μετοχές της στην τσιμεντοβιομηχανία Πλέβεν τσιμέντ.
Οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν την εξάπλωσή τους. Παρά την οικονομική κρίση, η επιχείρηση ΦΟΥΡΛΗΣ, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της τα δικαιώματα της ΙΚΕΑ, συνεχίζει τις εργασίες κατασκευής του κτηρίου της αντιπροσωπίας της στη Βουλγαρία. Η επιχείρηση προβλέπει την έναρξη της λειτουργίας του στις αρχές του 2010, οπότε αναμένεται και η ανάκαμψη της οικονομίας. Η ΙΚΕΑ σχεδιάζει την κατασκευή νέου καταστήματος στην Κρήτη και τρίτου στην Αθήνα, αλλά όχι πριν το τέλος του 2011. Η ΦΟΥΡΛΗΣ έχει την αθλητική αλυσίδα «Ιντερσπορτ» και τα δικαιώματα, στη Βουλγαρία, των αντιπροσωπιών των Samsung, General Electric, Liebher και Körting.
Η ελληνική αλυσίδα καταστημάτων παιδικών ειδών «Τζάμπο» ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την επενδυτική της πολιτική στη Βουλγαρία για το 2009, αλλά και ότι δεν προβλέπει σημαντικές αλλαγές. Για την ώρα η «Τζάμπο» διαθέτει 44 καταστήματα, από τα οποία τα 41 στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 3 σε Κύπρο και Βουλγαρία.
Η επιχείρηση καλλυντικών και αρωμάτων «Σαράντης» ανακοίνωσε, ότι λόγω της μειωμένης ζήτησης, έχουν μειωθεί οι δυνατότητες ανάπτυξης της στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αντίθετα, το βουλγαρικό τμήμα της ανακοινώνει αύξηση των τιμών των προϊόντων της επιχείρησης από τις αρχές του 2009. Η επιχείρηση «Σαράντης» δραστηριοποιείται επίσης στη Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια, Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου