Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Οι Έλληνες του Ράτιγκεν


Ξεκίνησαν πριν από σαράντα χρόνια για να βρουν μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία. Εγκαταστάθηκαν στο Ράτινγκεν. Σιγά - σιγά άρχισαν να οργανώνονται και πρώτη μέριμνά τους ήταν να μάθουν ελληνικά τα παιδιά τους. «Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν τα παιδιά μας να διατηρήσουν το πνεύμα της πατρίδας μέσα στο μυαλό και την καρδιά τους» αφηγείται στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Ράτινγκεν Λεωνίδας Σταματόπουλος, ανασύροντας νοσταλγικές μνήμες από τα πρώτα χρόνια ζωής της παροικίας. Σήμερα οι Έλληνες του Ράτινγκεν έχουν μια οργανωμένη κοινότητα που αριθμεί 1.500 άτομα και βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Ντίσελντορφ όπου κατοικούν άλλοι 19.000 Έλληνες. Έχουν καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία και πρόκειται να αποκτήσουν και τη μόνιμη στέγη τους, το ελληνικό σπίτι. Η πρώτη στέγη της κοινότητας παραχωρήθηκε από τον γερμανικό Δήμο, με τη δέσμευση να συντηρεί το κτίριο και να καλύπτει τα έξοδα από τη χρήση του αναφέρει ο κ. Σταματόπουλος. Σημειώνει ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή το κτίριο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν είναι επισκευάσιμο.
Αλλωστε πάντα το όνειρο της κοινότητας ήταν να αποκτήσει το δικό της σπίτι. Όλες της οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο σκοπό αυτό, συναντώντας μάλιστα θετική ανταπόκριση από τις γερμανικές τοπικές αρχές. Προ ημερών η κοινότητα διοργάνωσε εκδήλωση για την υποστήριξη της όλης προσπάθειας, όπου παρέστησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης και ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

«Η όλη εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και εκτιμώ ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα έχουμε καλά νέα και θα γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του νέου ελληνικού σπιτιού του Ράτινγκεν» σημειώνει ο κ. Σταματόπουλος και σημειώνει ότι πιθανότατα το έργο θα αρχίσει τον Μάιο. Το κόστος του υπολογίζεται σε 330.000 ευρώ, από το οποίο τις 220.000 θα προσφέρει ο Δήμος του Ράτινγκεν. Εξάλλου και οι κ. Ψωμιάδης, Ζαμπουνίδης και Μαρκουλάκης επισήμαναν ότι θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν προκειμένου να στηρίξουν το εγχείρημα.

Οι τοπικές γερμανικές αρχές βοηθούν πολύ την ελληνική κοινότητα που ήταν η πρώτη από τις εθνικότητες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και κατάφεραν να στήσουν το δικό τους σπίτι. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί Γερμανοί φιλέλληνες οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την κοινότητα. Τριάντα μάλιστα από αυτούς έχουν εγγραφεί ως επίσημα μέλη και είκοσι συμμετέχουν στις χορευτικές ομάδες.

Έλληνες και Γερμανοί χορεύουν μαζί παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στις γιορτές που διοργανώνονται, όπως η γιορτή κρασιού που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν όλα τα ελληνικά κρασιά, η ελληνική κουζίνα, η μουσική και ο πολιτισμός της Ελλάδας ενώ το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλη τη Γερμανία ήταν μεγάλο. Τόσο μεγάλο που η κοινότητα σκέφτεται να καθιερώσει τη γιορτή αυτή και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Επόμενος στόχος, μετά τη δημιουργία του ελληνικού σπιτιού στο Ράτινγκεν, είναι η οργάνωση της νεολαίας που αποτελεί το 30% του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο για τους νέους, όπου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με άλλα άτομα, να επικοινωνήσει μέσω Internet, να ψυχαγωγηθεί» τονίζει ο κ. Σταματόπουλος. «Αλλωστε», προσθέτει, «οι νέοι είναι το μέλλον της κοινότητας. Εκείνοι πρέπει να κρατήσουν ενεργή τη φλόγα της πατρίδας, να διατηρήσουν την Ελλάδα μέσα τους, να μην ξεφύγουν από την ελληνική ιδέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου