Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

ΚΟΛΛΥΡΙΟ


Λαθρομετανάστες, στάση Έβρος
Νέο στρατόπεδο στον ακριτικό νομός σχεδιάζεται να στηθεί προκειμένου να φιλοξενεί για βραχύ χρονικό διάστημα τους λαθρομετανάστες, εναντίον των οποίων φαίνεται ότι έχει εξαπολυθεί άγριο κυνηγητό.
Από την πλευρά των τουρκικών συνόρων σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες λέγεται ότι περιμένουν 12.000 άνθρωποι έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, με οποιοδήποτε τίμημα. Έχουν πληροφορηθεί ότι η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί αθρόα περάσματα μια που ένα από τα μηνύματα των τελευταίων ευρωεκλογών ήταν ότι δεν θέλουν πια νέες εισόδους ανθρώπων από τρίτες χώρες.
Νέο στρατόπεδο λοιπόν στον Έβρο συμπληρωματικό αυτό που ήδη υπάρχει δυναμικότητας 3.000 λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα ζητά από την Ένωση να της δώσει κονδύλια ώστε να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα φύλαξης των συνόρων με σκάφη και συνοριοφύλακες, αλλά και επαναπροωθήσεις στις χώρες τους όσων περάσουν στην δική μας πλευρά.
Αναμένετε το επόμενο διάστημα να δούμε εικόνες μοναδικές, με σκάφη τρύπια να ξεφορτώνουν στις βραχονησίδες δυστυχισμένους ανθρώπους, λόγω του ότι οι διακινητές θα παίξουν τα ρέστα τους και από την άλλη την ελληνική δικαιοσύνη να ρίχνει βαριές καμπάνες σε όσους διευκολύνουν την είσοδο λαθρομεταναστών.

Δώστε πίσω τα κλεμμένα
Καλό θα ήταν ο παρευρισκόμενος στα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης Βούλγαρος πρόεδρος της δημοκρατίας να έκανε μια κίνηση αβροφροσύνης και να έδινε έστω ένα κομμάτι από τα κλεμμένα κειμήλια της Μακεδονίας στον Κάρολο Παπούλια.
Οι Βούλγαροι έχουν κατά τις περιόδους κατοχής συλήσει πλήθος κειμηλίων από την μονή Εικοσιφοίνισσας αλλά και από άλλα μοναστήρια και διοικήσεις της τότε Μακεδονίας τα οποία φυλάσσουν καλά σε υπόγεια μουσείων τους ή σε άλλες αποθήκες, τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας που προσδιορίζουν την ελληνικότητά της. Μάλιστα ο καθηγητής Γιώργος Παπάζογλου είχε εκδώσει δύο βιβλία για το θέμα αυτό και απάντηση δεν έχει πάρει.
Καλή και σωστή η παρουσία του κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα της φίλης και γείτονος ευρωπαϊκής χώρας Βουλγαρίας στα εγκαίνια του μουσείου αλλά πέρα από τον τύπο η πράξη είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα.


Η κάθοδος των γειτόνων
Κάθε Παρασκευή καραβάνια βουλγάρων στους δρόμους της Δράμας, της Καβάλας στην Εγνατία Οδό και στις παραλίες της περιοχής μας.
Η εικόνα αυτή θα ενταθεί ακόμη περισσότερο όταν ο κάθετος άξονας της Κομοτηνής ανοίξει και θα αποτελέσει δίοδο για τις παραλίες μας στους ορεινούς κατοίκους της άλλης πλευράς της Ροδόπης.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι έχουν πωληθεί πολλά μικρά διαμερίσματα στην Καβάλα, την Νέα Πέραμο και στην Θάσο ακόμη σε γείτονες οι οποίοι βλέπουν την περιοχή μας ως τόπο θερινής διαβίωσής τους.
Καλό θα ήταν και η περιοχή της Ροδόπης να δει την προοπτική αυτή και να δημιουργήσει υποδομές και λόγω της παρουσίας μουσουλμάνων στην περιοχή (ομοθρήσκων προς τους νότιους κατοίκους της Βουλγαρίας) οι οποίοι θα αναζητήσουν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μια οικονομική λύση για εξοχική κατοικία στην Θράκη για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βέβαια η διαβίωση είναι το λιγότερο, κοντά σ’ αυτήν θα δουλέψουν οι ταβέρνες, τα μπαράκια, τα καφέ, τα σούπερ μάρκετ κ.λ.π.
Για παράδειγμα στις περιοχές όπου οι Βούλγαροι (οι οποίοι σημειωτέον έχουν και κάποια οικονομική άνεση) πάνε, αφήνουν καλές εντυπώσεις στους επαγγελματίες από την συμπεριφορά τους και το μπουρμπουάρ. Ναι βεβαίως!

Επί τάπητος το θέμα Καλλιοντζή
Τα τελευταία αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι η ΝΔ στο τρίπολο Καβάλα – Δράμα – Ξάνθη θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις βουλευτικές εκλογές να εξελιχθούν τα πράγματα σύμφωνα με την δυναμική που αναπτύχτηκαν.
Από τώρα η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει ένα καλό χαρτί στο ψηφοδέλτιό της στην Καβάλα και αυτό δεν είναι άλλο από την κάθοδο του Θεόδωρου Καλλιοντζή ο οποίος μπορεί να συσπειρώσει στο όνομά του και ψηφοφόρους της άλλης πλευράς.
Διαφορετικά το 3-1 θα ανατραπεί όπως δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και επιβεβαιώθηκαν μερικώς από τα ποσοστά στην Καβάλα, την Δράμα και ιδίως στην Ξάνθη η οποία ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τη ΝΔ λόγω της μειονοτικής ψήφου.
Μια νέα είσοδος και αυτό είναι θέμα της Ρηγίλλης θα δώσει μια νέα πνοή στο ψηφοδέλτιο και θα αποτελέσει ίσως την ανατρέψιμη διαφορά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Πρέπει να νοιώθει καλά
Ο Κώστας Παπακοσμάς πρέπει να νοιώθει καλά με τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στην ζώνη ευθύνης του. Ανέβηκαν και μάλιστα αισθητά σε όλους τους νομούς της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Από μόνο του αυτό το γεγονός ενισχύει την παρουσία του στον κομματικό μηχανισμό και φέρνει για μια ακόμη φορά το όνομά του πιο κοντά στην διεκδίκηση της υποψηφιότητάς του για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Καβάλας.
Παρ’ όλα αυτά η εικόνα την οποία δείχνει η παράταξη στην οποία ανήκει στο νομαρχιακό συμβούλιο δεν είναι και η καλύτερη, μια που κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ποιος ξέρει γιατί βασιλικότεροι του βασιλέως. Καλά θα κάνει ο συμπαθής Δημήτρης Παπουτσής να μαζέψει σε μερικούς τα λουριά και να κρατήσουν τους θεσμικούς τους ρόλους σε κόσμιο επίπεδο. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει.

Καλή η προσπάθεια του Κωστή Σιμιτσή
Παρά τις αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν από ορισμένες ομάδες οι οποίες έχουν την εντύπωση ή προφανώς δεν εξυπηρετούνται ο Κωστής Σιμιτσής συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά.
Η πόλη είναι καθαρή, έχει πολιτιστικές εκδηλώσεις όσες τις επιτρέπουν τα οικονομικά της, υπάρχει μια στοιχειώδης κοινωνική πρόνοια, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση στο κέντρο με παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, δημόσιες σχέσεις με άλλους φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, καθαρά σχολικά κτίρια, κάποια έργα υποδομής που επιβάλλεται να γίνουν και προπάντων μια καλή εικόνα της πόλης στο πανελλήνιο σκηνικό για τουριστικούς καθαρά λόγους.
Όσο η ΝΔ δεν δείχνει σημάδια ότι επιθυμεί τον δήμο με υποψηφιότητες που μπορούν να κάνουν την ανατροπή, τόσο και η ομάδα Σιμιτσή μπορεί να κοιμάται ήσυχη και να έχει στόχο την δεύτερη 4ετία.
Διότι ούτε με τις βόλτες των υποψηφίων στις γειτονιές και το ψιλό κουβεντολόι ορισμένων με τους Καβαλιώτες, μπορεί να γίνει κύμα νίκης, ούτε φυσικά με τις αντικρουόμενες απόψεις περί στήριξης ή μη κάποιων υποψηφίων από κουρασμένα παλικάρια υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποια ανατροπή.
Ο κόσμος κουράστηκε και από την Τ.Α. θέλει πλέον καθαριότητα, νοικοκυριό, καθαρά έργα, λύσεις στο κυκλοφοριακό, κοινωνική φροντίδα και πολιτισμό. Διότι έτσι που είναι δομημένη η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού χωρίς αυτοτελείς πόρους ικανούς να δημιουργήσουν αναπτυξιακά έργα, δεν υπάρχει περίπτωση δημοτική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, με την υπάρχουσα μορφή να κάνουν την διαφορά εκτός από μια χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση.

Οι νέοι φωτογράφοι εν δράση
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας νέων μελών που διοργάνωσε ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας πρόσφατα. Οι ερασιτέχνες φωτογράφοι μέλη του Ομίλου με χαρά διαπίστωσαν ότι πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο της παλιάς Δημοτικής Βιβλιοθήκης και δέχτηκαν συγχαρητήρια από τους πολυάριθμους επισκέπτες.
Η έκθεση θεωρήθηκε από όλους ενδιαφέρουσα κρίνοντας από την ποικίλη θεματολογία των έργων. Αυτή η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας όσων με ιδιαίτερη ζέση παρακολούθησαν το σεμινάριο φωτογραφίας για αρχάριους - εραστές της τέχνης της Φωτογραφίας που διοργάνωσε και φέτος ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας δίνοντας τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν το ταλέντο τους. Όσο για τους καλλιτέχνες, πρόκειται για τους: Πρόδρομο Αποστολίδη, Νέλη Βασιλειάδου, Θεανώ Βλάχου, Βάσω Δαμιανίδου, Κώστα Καρακατσάνη, Μιλτιάδη Καρακολίδη, Ρωξάνη Κίτσιου, Δημήτρη Κρομμύδα, Βάνα Λαφαζάνη, Χάρη Μουραλόπουλο, Ελένη Μπιλιάλη, Ηλία Νικηφορίδη, Αντώνη Νίτη, Χρύσα Παναγιωτίδου, Πελαγία Παπαντωνίου, Άννα Τζελέπη, Ελευθερία Τσαρτσάρη, Θανάση Φελώνη, Βαγγέλη Φέρελη, Δέσποινα Φεσσίδου, Μαρία Φραγκάκη και Νίκο Ψευτούδη.

Με πλοιάριο Καβάλα – Νέα Πέραμος
Τα πολύ παλιά χρόνια όταν δεν υπήρχε ο δρόμος Καβάλα – Παληό πολλοί Καβαλιώτες πήγαιναν στην Ηρακλείτσα και στην Πέραμο με καραβάκια. Μετά έγινε ο δρόμος και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ ανέλαβαν αυτό το δρομολόγιο. Τελευταία πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν να ξεκινήσει μια ακροπλοϊκή τουριστική επί το πλείστον γραμμή που θα συνδέσει το λιμάνι της Καβάλας με την Νέα Πέραμο για να δοθεί σε τουρίστες και ντόπιους να κάνουν μια ρομαντική τσάρκα δια θαλάσσης με πλοίο, το οποίο θα είναι τουριστικό. Έτσι θα δοθεί σε πολλούς η ευκαιρία να γνωρίσουν από μια άλλη θέα τις παραλίες της δυτικής εγγύς Καβάλας και να απολαύσουν μια διαδρομή άκρως ενδιαφέρουσα. Είδωμεν.

Εργασίες στο γήπεδο ενόψει Τσάμπιονς Λίγκ
Παρά τις διάφορες πληροφορίες για αποχώρηση του Μάκη Ψωμιάδη (Big Mack) από το τιμόνι της ομάδας της Καβάλας, ο ίδιος προχωράει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σε εργασίες ώστε το Ανθή Καραγιάννη να είναι έτοιμο για τη νέα σεζόν του πρωταθλήματος. «Όπως ελπίζουμε να κυλήσουν τα πράγματα, τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να μετατραπεί το γήπεδο, σε ένα μικρό παλατάκι», τονίζει ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και συνεχίζει με νόημα, «να είναι βέβαιοι οι Καβαλιώτες, ότι η Καβάλα εκτός από ένα ωραίο γήπεδο, θα αποκτήσουν σύντομα και ένα ωραίο σχέδιο πόλης»…
Ο Μάκης Ψωμιάδης είναι ο εγγυητής να πάει καλά η ομάδα και στη μεγάλη κατηγορία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρώτος σκόρερ της Καβάλας και της Β' εθνικής, Νίκος Σουλτανίδης: «Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Ψωμιάδης θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα ενισχύσει το δυναμικό της ομάδας. Έχει μεγάλα όνειρα για την Καβάλα και δεν θα μου φανεί περίεργο αν η ομάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς! Βέβαια, ο βασικός μας στόχος θα είναι η παραμονή, αλλά προσωπικά εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε και κάτι καλύτερο».

Έρχεται ο νέος σιδηρόδρομος
Ένα πάγιο αίτημα της Καβάλας έρχεται να γίνει πράξη και μάλιστα με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συγκοινωνιών εφάμιλλο της δημιουργίας αεροδρομίου στην Χρυσούπολη επί υπουργίας Γιώργου Παναγιωτόπουλου. Ένας άλλος υπουργός Θρακιώτης αυτή τη φορά βάζει σε εφαρμογή ένα θαυμάσιο πλάνο με αναβάθμιση του δικτύου Μακεδονίας-Θράκης που θα αποτελεί για τη χώρα μας μια σημαντική ευκαιρία σιδηροδρομικής διασύνδεσης με τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εγκεκριμένου χωροταξικού σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία νέου σιδηροδρομικού άξονα υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Καβάλας - Τοξοτών Ξάνθης, ο οποίος θα προσφέρει ουσιαστική βελτίωση της σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και με τις σιδηροδρομικές πύλες εξόδου της χώρας προς Βουλγαρία, μέσω Ορμενίου, και Τουρκία μέσω Πυθίου. Παράλληλα θα εξασφαλιστεί η σιδηροδρομική σύνδεση με τον εμπορικό λιμένα Καβάλας στη Νέα Καρβάλη. Ήρθε ο καιρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου