Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Τσιγάρα κατ' οίκον


Μια νέα μόδα κόντρα στην ακρίβεια
Καλλιεργούν τον δικό τους καπνό όπως τον μπαξέ τους

Μία νέα «μόδα» επιτάσσει σε πολλές αστικές και αγροτικές περιοχές, καπνιστές και μη, να φυτεύουν Virginia Gold, Goose Creek Red, Yellow Twist Bud και δεκάδες άλλες ποικιλίες καπνού.
Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να αγοράζουν από μεγάλες καπνοβιομηχανίες, η ατομική καλλιέργεια καπνού πήρε την ανιούσα τον Απρίλιο, όταν ο φόρος για τα τσιγάρα αυξήθηκε κατά 62% στα 1,01 δολάρια ανά πακέτο. Οι μεγάλες φορολογικές αυξήσεις επιβλήθηκαν και σε άλλα προϊόντα καπνού, καθώς και σε εταιρείες καπνού, με αποτέλεσμα να «απογειώσουν» τις τιμές των τσιγάρων για να αντισταθμίσουν τις απώλειες των πωλήσεων.
Προμηθευτές σπόρων ανέφεραν αύξηση στις πωλήσεις τους, καθώς μερικοί πολίτες αναζήτησαν φθηνότερες μεθόδους καπνίσματος. Τα τσιγάρα κοστίζουν κατά μέσο όρο 4,35 δολάρια ανά πακέτο, ενώ η καλλιέργεια καπνού στο σπίτι στοιχίζει μόλις 30 λεπτά.
Πολλοί καπνιστές δηλώνουν: «Τουλάχιστον ας πεθάνουμε μόνο από καρκίνο και όχι και από φτώχεια», σύμφωνα με τον Τζακ Μπασάραν, ο οποίος εκμεταλλεύεται την εταιρεία Tobacco Seed Co Ltd στο Έσσεξ της Αγγλίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «οι μεγαλύτερες αυξήσεις καπνού έγιναν στις ΗΠΑ».
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν οριοθετεί νομικά την καλλιέργεια καπνού στο σπίτι, από τη στιγμή που αυτός δεν πωλείται. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Seedman.com πούλησε πάνω από 100.000 πακέτα καπνού φέτος, συγκριτικά με τα 22.000 το 2008.
Ωστόσο, η καλλιέργεια καπνού μπορεί να αποτελέσει πρόκληση ακόμα και για τους καλύτερους κηπουρούς. Οι πολύ μικροσκοπικοί σπόροι πρέπει αρχικά να καλλιεργούνται εσωτερικά και να μεταφέρονται έξω αφού περάσει το πολύ κρύο. Συνάμα, τα φυτά είναι ευπαθή σε παράσιτα, πρέπει να κλαδεύονται και απαιτούν καλή χημική ισορροπία του εδάφους, ενώ τα φύλλα πρέπει να κόβονται και να είναι στεγνωμένα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να είναι έτοιμος ο καπνός είναι περίπου επτά με οκτώ μήνες.
Η Cross Creek παρατήρησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση σπόρων από μικροκαλλιεργητές, αν και εκείνη πουλά μόνο χονδρικά. Το μικρότερο ποσοστό που προσφέρει είναι 90.000 σπόροι για 170 δολάρια. Αρχάριοι, αλλά και βετεράνοι μπορούν να βρουν σχετικές οδηγίες καλλιέργειας καπνού στο site howtogrowtobacco.com .
Αξίζει να σημειωθεί πως ο καπνός αυτός μπορεί να περιέχει μύκητες και μούχλα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν χρόνια βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις, όπως υπογράμμισε ο Τόμας Γκλιν, διευθυντής στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Η εταιρεία Philip Morris των ΗΠΑ, κορυφαία στην κατασκευή τσιγάρων, καθώς και άλλες του ίδιου βεληνεκούς δεν κινδυνεύουν από τη νέα αυτή τάση. Ο Φίλιπ Γκόρχαμ, αναλυτής της καπνοβιομηχανίας, είπε πως δεν έχει στοιχεία για καπνιστές που καλλιεργούν καπνό σπίτι τους, ενώ θεωρεί πως δεν αποτελεί μαζική κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου