Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι και Τζέμ Όζντεμιρ


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ + ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Μια σχέση η οποία θα μας απασχολήσει στο μέλλον


Μια είδηση στα τέλη Μαρτίου έλεγε: «Μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στις Βρυξέλες 27-29 Μαρτίου 2009 και ξεκίνησε πανηγυρικά η κοινή καμπάνια των Πράσινων για τις ευρωεκλογές.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι διεκδικούν βαθιές αλλαγές στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα ως απάντηση στην τριπλή κρίση (οικονομική, κοινωνική και κλιματική). Αποτελούν όχι μόνο δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη αλλά –όπως τόνισαν πράσινοι από τις άλλες ηπείρους– και πηγή έμπνευσης, ιδεών, και καινοτομίας για ολόκληρο τον πλανήτη».
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων ο γνωστός μετανάστης από την Κιρκασία Cem Ozdemir ο οποίος συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία των Ελλήνων Πράσινων, ο οποίος τόνισε ότι «η διαφαινόμενη εκλογή Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και την ελληνική βουλή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Ελλάδα για αλλάξουν οι πολιτικές προτεραιότητες προς πράσινη κατεύθυνση». Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να έρθει στην Ελλάδα για να μιλήσει σε δημόσια εκδήλωση με θέμα «γιατί πρέπει να υποστηριχθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι».


Ποιος είναι αλήθεια ο Κιρκάσιος Τζέμ Οζντεμίρ;
Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1965 και έγινε μέλος των Γερμανών Πρασίνων το 1981. Θεωρείται ο ιθύνων νους του κόμματος σήμερα συπροεδρεύοντας με την Κλόντια Ροθ από πέρυσι στην ηγεσία του κόμματος. Παιδί Τούρκων μεταναστών, μετανάστης δεύτερης γενιάς, μουσουλμάνος το θρήσκευμα, ο Τζέμ δίνει μάχες από την εκλογική του περιφέρεια στην Βάδη Βυτεμβέργη για την μόρφωση των Τούρκων και μεταναστών αλλά και είναι υπέρμαχος της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο
www.oezdemir.de, θα διαπιστώσετε ότι διαθέτει τα κείμενά του σε τρείς γλώσσες Γερμανικά, Αγγλικά και Τουρκικά και το facebook του έχει 4.500 φίλους.
Ο Τζέμ έχει πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες οικολόγους και λέγεται ότι τους βοηθάει όσο μπορεί και με οποιονδήποτε τρόπο. Τον περασμένο Μάιο επισκέφθηκε τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι όπου συζήτησαν όχι μόνο οικολογικά θέματα αλλά και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, γεγονός στο οποίο ο Τζέμ Οζντεμίρ ήταν θετικός. Ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και Ευρωβουλευτής της Γερμανίας, κατά την εγκάρδια συνάντησή του με τον Πατριάρχη εξέφρασε τον σεβασμό του στο πρόσωπο του «Πράσινου» Πατριάρχου, αλλά και στον ιστορικό θεσμό που εκπροσωπεί. Παρ’ όλα αυτά στις θέσεις που έχει συμπλέει και έχει άριστη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση προωθώντας τα θέματά της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στην γερμανική κοινή γνώμη.
Η σχέση του Τζέμ με τους Έλληνες Οικολόγους Πράσινους είναι από θερμή έως συγκινητικά αδελφική. Λέτε να είναι τυχαίες οι δηλώσεις της ηγεσίας του ελληνικού κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων για το Σκοπιανό και άλλα θέματα εθνικά τα οποία χαρακτηρίζονται ως μη συζητήσιμα από τα περισσότερα ελληνικά κόμματα.
Και μια επισήμανση την οποία κάνει ο Αντιφωνητής. «Στην φετινή σύναξη του Συμποσίου της Σύμης που πραγματοποιήθηκε στην Σκιάθο (12-16 Ιουλίου) και στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μια και έγινε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου παραβρέθηκαν εκτός των άλλων και ο Τζέμ Οζντεμίρ ως εκπρόσωπος των Πράσινων της Γερμανίας». Τώρα το αν συζήτησαν και για τις εκλογές και μπορούμε να συνδέσουμε την βιαστική δήλωση του Μιχάλη Τρεμόπουλου ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο παρόν συμπόσιο ήταν παρών και ο Mats Karlsson, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όσο για το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης που περιέχει μόνο χριστιανούς υποψηφίους, μην γελιέστε και στην μειονότητα υπάρχουν οικολόγοι αλλά οι χριστιανικοί ψήφοι είναι καλύτεροι, οι μειονοτικοί πρέπει να πάνε …στην ίδια κατεύθυνση.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚ

«Για το «Μακεδονικό», οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστια ευθύνη γιατί δεν επίλυσαν το θέμα αυτό τότε που υπήρχαν ρεαλιστικές δυνατότητες για επίλυση. Σε μια εποχή κρίσης στα βαλκάνια οι πολιτικές δυνάμεις επέλεξαν να γίνουμε μέρος του προβλήματος αντί να αποτελέσουμε μια ευρωπαϊκή δύναμη προώθησης της ειρήνης. Για αυτή την μεγάλη ζημιά, το κόστος της οποίας δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί, καμία πολιτική δύναμη δεν ζήτησε συγνώμη και δεν έκανε αυτοκριτική. Το κακό είναι ότι η στροφή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και της ελληνικής κοινωνίας προς πιο μετριοπαθείς θέσεις έγινε πολύ αργά, όταν ήδη πολλές χώρες είχαν με τις αποφάσεις τους δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα (αναγνωρίσεις με το όνομα “Μακεδονία” της γειτονικής χώρας και οι περισσότεροι χάρτες (μεταξύ των οποίων και της Google) έχουν καθιερώσει αυτό το όνομα. Οι ανεύθυνες εθνικιστικές κορώνες στο όνομα της προστασίας της πατρίδας οδήγησαν από το «ούτε συζήτηση για ονομασία που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας» στην αναγνώριση των γειτόνων μας από πολλές χώρες με την ονομασία «Μακεδονία» (σκέτη, νέτη) χωρίς προσδιορισμούς. Το χειρότερο είναι ότι ο ένας εθνικισμός τροφοδότησε τον άλλο και ο έντιμος συμβιβασμός μοιάζει πλέον πολύ δύσκολος.
Ευτυχώς η ελληνική κοινωνία αρχίζει να αντιμετωπίζει το θέμα με μεγαλύτερη ψυχραιμία, δεν νοιώθει ηττημένη αλλά πιο ώριμη, ασχέτως αν ποτέ δεν έγινε μια ειλικρινής δημόσια συζήτηση για το τι και ποιος έφταιξε για όλα αυτά. Καλό είναι, πάντως, να θυμόμαστε ότι η μονοδιάστατη σκέψη και η απουσία ψύχραιμου διαλόγου μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα και στην κοινωνία, γι’ αυτό ως Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε να αποκτήσουμε ως κοινωνία ουσιαστική κουλτούρα διαλόγου. Για πολλά ακόμα χρόνια η εκκρεμότητα μπορεί να κάνει ζημιά στη χώρα».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚ

Έφηβος: Από τα blogs (από σημείωμα του κ. Μιχάλη Μιχελή στην καλύβα του Πάνου) μάθαμε ότι κατά την τελευταία συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον νέο επικεφαλής των Γερμανών Πράσινων, ο Τζεμ Οζντεμίρ απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε : “Θαυμάζουμε τον χαρακτήρα και τις πράσινες απόψεις σας. Ελπίζουμε να πετύχετε στους στόχους σας και να οδηγήσετε την Ελλάδα στην οικολογική ανάπτυξη. Αν κι εμείς έχουμε αδελφό κόμμα στην Ελλάδα τους «Οικολόγους – Πράσινους», πιστεύουμε ότι η καλύτερη επιλογή του λαού, είναι να ψηφίσει εσάς, να σας αναδείξει πρωθυπουργό”! (Δες εδώ : http://panosz.wordpress.com/2009/02/06/mihelis-2/ ).Πως το σχολιάζετε αυτό;

Νίκος Χρυσόγελος: Ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από τον Cem Ozdemir. Είναι ανευθυνότητα να μεταδίδονται παρόμοιες αναλήθειες. Είναι όπως αυτές τις κατηγορίες ότι οι Οικολόγοι αφήνουν φίδια, λύκους, ψύλλους και δεν ξέρω τι άλλο. Μετέφερε με ανεύθυνο τρόπο στο διαδίκτυο μια άλλη δήλωση του Cem. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι περιμένουν την εκλογή ενός ή δύο ελλήνων ευρωβουλευτών των Οικολόγων Πράσινων και στηρίζουν την καμπάνια μας και για τις εθνικές εκλογές. Συν-διαμορφώνουμε και συνυπογράφουμε κείμενα και κοινές θέσεις, είμαστε ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, πράσινες βουλευτές και προσωπικότητες έρχονται στην Ελλάδα για την καμπάνιας μας.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί Πράσινοι και ο ίδιος ο Τζεμ Όζντεμιρ έχουν δηλώσει ότι θέλουν να μας δουν στην Ελληνικό και Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και, στο πλαίσιο της κοινής καμπάνιας των Πρασίνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα ήταν λοιπόν τουλάχιστον αφελές όταν οι Ευρωπαίου Πράσινοι έχουν εκπλαγεί από τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις και τη ραγδαία άνοδο της επιρροής των Οικολόγων Πράσινων και περιμένουν να εκλέξουμε ένα ή δύο πράσινους ευρω-βουλευτές από την Ελλάδα για να δυναμώσει η ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και οι Πράσινοι στη Ν. Ευρώπη, να πιστεύει κανείς ότι θα υπέσκαπταν τη θέση μας και θα πρότειναν στους έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν αντί για Οικολόγους Πράσινους …ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τις ανευθυνότητες που μπορεί να γράφει με περισσή ευκολία».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ BLOG «ΕΦΗΒΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου