Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΒΕΛΙΝΓΚΡΑΝΤ: Η πρωτεύουσα των SPA στην Βουλγαρία


Η γειτονική χώρα οργανώνεται στον ιαματικό - καλλωπιστικό τουρισμό, ταχύτατα
Το Βέλινγκράντ είναι λίγα χιλιόμετρα μετά το τελωνείο Εξοχής της Δράμας


Ο SPA τουρισμός αναπτύσσεται σε πολλά μέρη της Βουλγαρίας, αλλά τη μεγαλύτερή του επιτυχία γνωρίζει στην πόλη Βέλιγκραντ. Η μικρή, αλλά πανέμορφη, αυτή πόλη λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Τελωνείο Εξοχής της Δράμας, δίπλα στο Γκότσε Ντέλστεφ, μέσα στην οροσειρά της Ροδόπης, τραβά την προσοχή των τουριστών, αλλά και των επενδυτών, λόγω του μοναδικού στο είδος του πλούτου της - των μεταλλικών ιαματικών πηγών που διαθέτει με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Τα τελευταία χρόνια στην πόλη Βέλινγκραντ γίνονται μεγάλα έργα υποδομής για την ανάπτυξη του τουρισμού. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το 30% του πληθυσμού της εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού. Στο Βέλιγκραντ σήμερα υπάρχουν περίπου 40 ξενοδοχεία συνολικού δυναμικού 4000 κλινών, που υποδέχθηκαν πέρυσι 500.000 τουρίστες. Στο θέρετρο επίσης υπάρχουν 80 πηγές θερμών υδάτων.
Το ένα μετά το άλλο κάνουν την εμφάνισή τους ξενοδοχειακά συγκροτήματα κάθε κατηγορίας, αλλά και υπερπολυτελή 5 αστέρων. Οι επενδυτές κάνουν ότι μπορούν για να κατασκευάσουν τα ξενοδοχεία τους σε αρμονία με τη φύση και την παράδοση της πόλης. Άσχετα από την εξωτερική τους εμφάνιση, πολλά μοιάζουν με μεσαιωνικά φρούρια ή σπίτια της Αναγέννησης, όλα διαθέτουν ανοιχτές πισίνες με μεταλλικό νερό και το απαραίτητο κέντρο SPA.
Όποιοι επιθυμούν μπορούν να μείνουν σε μικρότερα και πιο οικονομικά οικογενειακά ξενοδοχεία και να χρησιμοποιούν τις πισίνες της πόλης έναντι λογικής πληρωμής. Μετά το μπάνιο μπορούν να βάλουν στη ράχη τα σακίδιά τους και να κάνουν μια εκδρομή στην υπέροχη οροσειρά της Ροδόπης, να ευχαριστηθούν τον καθαρό αέρα και την υπέροχη φύση της.
Ο Ζλάτκο Ζλατάνοφ, πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων και εστιατόρων του Βέλινγκραντ, λέει ότι είναι ερωτευμένος με την πόλη του: "Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 700-800 μέτρων", εξηγεί ο ίδιος. "Και σύμφωνα με τις έρευνες, αυτή είναι η πιο κατάλληλη θέση για χαλάρωση και υγιεινή ξεκούραση.
Επιπλέον, αν πριν από λίγα χρόνια, εδώ λειτουργούσαν 10 κέντρα SPA, τώρα είναι πολύ περισσότερα. Το γνωμοδοτικό συμβούλιο για θέματα τουρισμού που υπάρχει στην πόλη κατάρτισε μια καινούργια στρατηγική για την ανάπτυξη του κλάδου. Το πιο τολμηρό μας σχέδιο είναι να κατασκευάσουμε ένα μικρό αεροδρόμιο για πτήσεις τσάρτερ που να εξυπηρετεί την αυξημένη τουριστική ροή προς το Βέλινγκραντ, καθώς και την δημιουργία μεγάλου καζίνου για τους πλούσιους τουρίστες από το εξωτερικό".
Το Βέλινγκραντ όμως είναι γνωστό και με το αυθεντικό φολκλόρ του, με τη νόστιμη κουζίνα, που περιλαμβάνει διάφορες σπεσιαλιτέ της Ροδόπης και με την φυσική ομορφιά της γύρω περιοχής. Και κάτι ακόμα: "Οι περισσότεροι τουρίστες στο Βέλινγκραντ έρχονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, από Πέμπτη ως Δευτέρα", συνεχίζει ο κ Ζλατάνοφ. "Γι’ αυτούς έχουμε ετοιμάσει την εξής προσφορά: αν κάνουν δύο κρατήσεις, κερδίζουν την τρίτη δωρεάν. Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την περυσινή άνοδο του αριθμού των τουριστών που ανήλθε στο 30%, τη μεγαλύτερη αύξηση σε πανεθνική βάση. Επίσης προσφέρουμε θαυμάσιες ευκαιρίες για ιππηλασία, ποδηλασία, περιηγήσεις, πικνίκ στο βουνό, κυνήγι, ψάρεμα κλπ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου