Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΛΛΥΡΙΟΠεταλωτής και Ξυνίδης οι νέοι Θρακάρχες

Πολλοί το περίμεναν αλλά ορισμένοι εξεπλάγησαν από την τοποθέτηση τόσο του Γιώργου Πεταλωτή στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και του Σωκράτη Ξυνίδη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.
Οι επιλογές για την Θράκη κρίθηκαν πολύ πετυχημένες παρά την επίθεση που δέχθηκαν και οι δύο από κέντρα των Αθηνών.
Ο σεμνός και ορθολογιστής Ξυνίδης είναι καθαρός Παπανδρεϊκός με σύνεση και καθαρή κομματική διαδρομή, που επιλέχθηκε για τα προσόντα που έχει και μπορεί να διαχωρίσει το κόμμα από το κράτος, ζητούμενο της πολιτικής λογικής του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Πεταλωτής, ξεχώρισε στην προτίμηση του πρωθυπουργού και τα πάει πολύ καλά στο πόστο του άσχετα αν δυσανασχετούν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή αυτή. Όσο για την καυστική κριτική που δέχεται είναι αποτέλεσμα της λογικής που διακατέχει τους ανθρώπους του κέντρου, που δεν ανέχονται άτομα από την ακριτική Θράκη να καταλαμβάνουν καίριες θέσεις.
Τα ίδια και χειρότερα δεν έπαθε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και από ντόπια κεντρα παραπολιτικής;

Η Πόπη Γερακούδη στη Λάρισα


Νέα Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η κ. Καλλιόπη Γερακούδη, 48 χρόνων, η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Θάσο. Η κ. Γερακούδη ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο νομό Καβάλας στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Η Πόπη κατάγεται από το Ραχώνι της Θάσου. Από το ΤΕΙ της Καβάλας θα βρεθεί στο τιμόνι μιας ενδιαφέρουσας περιφέρειας αυτής της Θεσσαλίας. Η ίδια άτομο με χαμηλό προφίλ είχε την ατυχία να χάσει τον νεότατο σύζυγό της πριν από τρία χρόνια, αλλά έχει την κόρη της Νάνσυ να την καμαρώνει ως πτυχιούχο Ιατρικής του Δημοκριτείου και τον γιό της Κωνσταντίνο μαθηματικό τελειόφοιτο του Αριστοτελείου. Η Πόπη Γερακούδη κατέβηκε δυό φορές με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα και στις πρόσφατες εκλογές έχασε για 2.000 στυρούς από τον Σάββα Εμινίδη. Μια πολύ καλή επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου και θα τα πάει καλά στη νέα της θέση.

Γενική γραμματέας ΑΜ-Θ η Θεοδώρα Κόκλα


Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Διαχείριση είναι η νέα γενική γραμματέας Αν. Μακεδονίας - Θράκης. Είναι Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (Κ.Ε.Δ.Ε.) και μέλος της Ειρηνευτικής Πρωτοβουλία Γυναικών Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου, (WINPEACE). Ιδρυτικό μέλος και για μία δεκαετία μέλος του Δ. Σ. - Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων- της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (Ε.Δ.Ε.Μ.). Μέλος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών και υπεύθυνη για την περίοδο 1999-2002 του σχεδιασμού και συντονισμού των δράσεών του.
Την τελευταία διετία ασχολήθηκε με θέματα παιδείας ως συνεργάτης της Θάλειας Δραγώνα, Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέα του Τομέα Παιδείας. Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας διετέλεσε ειδική σύμβουλος της Υφυπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Ροδούλας Ζήση. Επίσης διετέλεσε Διευθύντρια του γραφείου Αθηνών της Προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών & Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Άννας Καραμάνου, και στην πρώτη περίοδο της θητείας της Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος, περιφερειακής ανάπτυξης και ίσων ευκαιριών γυναικών και ανδρών.
Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος μηχανικός σε εξειδικευμένα βιομηχανικά έργα και έργα προστασίας περιβάλλοντος ενώ για μία δεκαετία απασχολήθηκε στο Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΚΥΔΕΠ (Κοινοπραξία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών), με αντικείμενο έργα αγροτικής βιομηχανίας και επιλιμένιων εγκαταστάσεων.

Έξαρση εγκληματικότητας στην Κομοτηνή

Η εκτέλεση του υπαλλήλου του πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Κομοτηνή, το πλούσιο αστυνομικό δελτίο, το μπαράζ κλοπών και ληστειών του τελευταίου καιρού αποδεικνύει ότι η Ροδόπη παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου έξαρση της εγκληματικότητας.
Τι άραγε είναι αυτό που έχει κάνει μια ήσυχη πόλη σαν την Κομοτηνή, να έχει συνεχώς γεγονότα ασυνήθιστα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Μήπως θα πρέπει να επανέλθουν οι περιπολίες σε μεγαλύτερο βαθμό των ανδρών της αστυνομίας, να υπάρξει σοβαρή αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας και βέβαια να υπάρξει μέριμνα ώστε οι φοιτητές της σχολής αστυνομίας να βγαίνουν όχι μόνο τις πρωινές ώρες αλλά και το βράδυ.
Θυμόμαστε όλοι τις κατά καιρούς επισημάνσεις των διευθυντών της αστυνομικής διεύθυνσης Κομοτηνής, για την εγκληματικότητα και τους τρόπους αντιμετώπισής της, αλλά βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό κάτι δεν πάει καλά.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Κομοτηνή έχει γίνει μια μεγάλη πόλη με αυξημένα προβλήματα στην αστυνόμευση και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια και όχι με τα δεδομένα άλλων εποχών, όπου η κοινωνία της ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο.

Αποθρασύνθηκαν οι Τούρκοι

Εντυπωσιακά προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Ο Ερντογάν έθεσε εκ νέου μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη, απέκλεισε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο κι επανέφερε το εγκαταλελειμμένο ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων για την επίλυση του Κυπριακού. Είπε, μάλιστα, πως στα θέματα αυτά βρήκε την κατανόηση του προέδρου Ομπάμα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, είπε πως συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο το θέμα των μειονοτήτων, τονίζοντας ότι στη Θράκη ζουν 130.000 Τούρκοι, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι δεν μπορούν να εκλέξουν το θρησκευτικό τους ηγέτη. Πρόσθεσε, δε, ότι τα προβλήματα αυτά τα είχε θέσει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Τελικά τι θέλουν οι Τούρκοι και ξύνονται διαρκώς για το θέμα της εκλογής των μουφτήδων από την μειονότητα; Το ζητούμενο έχει να κάνει με την καμπάνια για το κλείσιμο του προξενείου στην Κομοτηνή, αλλά και με την επικείμενη ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. ένα ενδεχόμενο το οποίο είναι υπέρ του δέοντος θετικό και σιγά- σιγά κάμπτει τους σκληροπυρηνικούς της ευρωπαϊκής ένωσης.
Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει τα πράγματα, κυρίως στα θέματα που χαρακτηρίζουμε εθνικά (Αιγαίο και ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και Σκοπιανό).

Την έκανε ο Ιλχάν αλλά έχει αλλού το μυαλό του

Ο νέος εκλογικός νόμος ο οποίος εξαιρεί το πλαφόν του 3% για να μπει ένα κόμμα στην Βουλή, προφανώς ήταν στην σκέψη του Ιλχάν Αχμέτ πρώην βουλευτή της ΝΔ και υποστηρικτή της Ντόρας Μπακογιάννη για την προεδρία του κόμματος.
Φεύγει λοιπόν από τη Νέα Δημοκρατία μαζί με επτά μειονοτικά στελέχη μικρού βεληνεκούς της αυτοδιοίκησης από Καποδιστριακούς δήμους ο τέως βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν. Τηρώντας την δέσμευσή του ότι θα παραιτηθεί αν στην ηγεσία εκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς την έκανε πράξη με μια θεαματική συνέντευξη. Παρά τις παροτρύνσεις δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα καθολικό κλίμα «φυγής», που θα είχε ηχηρό αντίκτυπο στη Νέα Δημοκρατία, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που έσπευσαν μαζικά να καλύψουν την απόφασή του αυτή που ναι μεν σταματά την δραστηριοποίηση με την Ν.Δ., αλλά δεν τον απενεργοποιεί πολιτικά. Στην ερώτηση αν αργότερα ξαναεπιστρέψει είπε ότι η απόφασή του δεν αφορά το μέλλον αλλά το παρόν.
Εξηγώντας την απόφαση, ο πρώην βουλευτής του κόμματος κ. Αχμέτ Ιλχάν έκανε λόγο σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, για ιδεολογικές διαφορές που προέκυψαν μετά τις εσωκομματικές εκλογές, για σημαντική παρέκκλιση των απόψεων του κ. Σαμαρά από τις γενικές αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή για «τη μεγάλη Κεντροδεξιά και τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού», αλλά και για τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Σαμαράς τόσο πρόσφατα όσο και στο παρελθόν για τους μουσουλμάνους βουλευτές και το τουρκικό προξενείο. Ο κ. Ιλχάν χαρακτήρισε «πέραν κάθε φαντασίας όσα φημολογούνται περί “παιχνιδιών” της Άγκυρας πίσω από τη στάση των μουσουλμάνων». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

1.500 ευρώ από τον Κωστή Σιμιτσή για την Unicef

Ο Δήμος Καβάλας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στον Τηλεμαραθώνειο Αγάπης της Unicef που διοργανώνει η κρατική τηλεόραση, σε μια προσπάθεια να στηρίξει έμπρακτα το πολύ σημαντικό και αξιόλογο κοινωνικό έργο που επιτελεί αυτός ο διεθνής οργανισμός σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής εμφανίστηκε στον Τηλεμαραθώνειο Αγάπης, σε ζωντανή σύνδεση από την Καβάλα στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Καβάλας διαθέτει το ποσό των 1500 € ως μια ελάχιστη οικονομική βοήθεια στο κοινωνικό έργο της Unicef.

Λίφτινγκ στην αστική ανάπλαση της Καβάλας

Για τα «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπλασης» υπέγραψαν ο Δήμος Καβάλας και ΤΕΕ μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα υποστηριχτεί και θα υλοποιηθεί με τέσσερις ομάδες εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου που και στο παρελθόν για άλλες δύο φορές στάθηκε αρωγός σε τεχνικά θέματα του Δήμου Καβάλας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας- Παράρτημα Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης είπε «Αποφασίσαμε να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία μας ως τεχνικοί σύμβουλοι.
Αυτή είναι η τρίτη συνεργασία με τον Δήμο. Η πρώτη αφορούσε τα φωτοβολαταικά και η δεύτερη για το περιβάλλον της περιοχής, μαζί με τα ΤΕΙ Καβάλας.
Συγκροτήθηκαν 4 ομάδες εργασίας οι οποίες είχαν στόχο να συμπεριλάβουν όλο τον αστικό ιστό της πόλης. Μια ομάδα εργασίας ήταν για την Παναγία, για τον Άγιο Νικόλαο, το Καρνάγιο, η δεύτερη για την πλατεία Νικοτσάρα και η τρίτη για το κέντρο της πόλης και την θαλάσσια ζώνη και η τέταρτη ομάδα ασχολήθηκε με τις καπναποθήκες, τον Προφήτη Ηλία με τα Πεντακόσια και τα Χίλια»
Το πρόγραμμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στους πολίτες της Καβάλας για να έχουν μια εικόνα του τι πρόκειται να γίνει σ αυτή την ήδη όμορφη πόλη, που όμως θέλουμε να γίνει ακόμα καλύτερη.

Βόλος – Ηράκλειο –Καβάλα


Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Καβάλας, Βόλου και Ηρακλείου, για τον σχηματισμό πιλοτικού άξονα των τριών πόλεων, με στόχο τη δυναμική τουριστική ανάπτυξή τους, με μοχλό εξέλιξης τη δημιουργία σύγχρονων ταυτοτήτων προορισμού, υπέγραψαν οι δήμαρχοι Καβάλας Κωστής Σιμιτσής Βόλου Αλέκος Βούλγαρης και Ηρακλείου.
Σε ένα περιβάλλον διαρκώς εντεινόμενου ανταγωνισμού, οι τρεις Δήμοι, συμφώνησαν αρχικά, στην ανάγκη μελέτης και υλοποίησης στρατηγικών ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητάς τους, αναβάθμισης του τουριστικού τους προϊόντος και στη συνέχεια στην οργανωμένη τουριστική προβολή των αναβαθμισμένων, πλέον, πόλεών τους, σε ομάδες στόχους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται στη δημιουργία διακριτής ταυτότητας του προορισμού, στην αξιοποίηση εξειδικευμένων τεχνικών marketing, στην εκμετάλλευση εστιασμένων ενεργειών προβολής και στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων διαδραστικής επικοινωνίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Όπως είναι γνωστό, η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται διεθνώς από πολλές μικρές ή μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι σχετικές βέλτιστες πρακτικές διασφαλίζουν την αποφυγή λαθών και επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της πρότασης και την εξαιρετική σχέση επένδυσης - αποτελέσματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία των τριών πόλεων, η οποία αποβλέπει στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, θα βασισθεί στη συναίνεση και τη συνεργασία των κατοίκων και των φορέων τους, ενώ, η εμπειρία και η τεχνογνωσία που θα προκύψουν μπορεί να αποτελέσουν «εργαλεία» και για άλλες πόλεις ή προορισμούς της Ελλάδας, που θα επιθυμούν να εφαρμόσουν πρόγραμμα ταυτότητας προορισμού και οργανωμένης προβολής τους στο μέλλον.
Ως αντικείμενο της συνεργασίας των Δήμων - μελών ορίζονται, η ενημέρωση και υποστήριξη των δημοτικών αρχών των τριών πόλεων σε τεχνικό και συμβουλευτικό επίπεδο, για την αξιοποίηση των σχετικών διεθνών, κοινοτικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο προγραμματισμός και συντονισμός ενεργειών πληροφόρησης, διάχυσης τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης των δήμων, των ΝΠΔΔ και των επιχειρήσεών τους και η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας, εξειδικευμένης γνώσης και στοιχείων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες.

Από την κοινωνία ξεκινά η Trans Balkan Pipeline

Στη θέσπιση δύο προγραμμάτων στα πλαίσια του σχεδιασμού της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προχωρά η διεθνής κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της διεθνούς κοινοπραξίας, Χρήστος Δήμας, σκοπός της εταιρείας είναι να συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών θεσμών σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Για το λόγο αυτό προτάθηκε στη Νομαρχία Έβρου να χρηματοδοτήσει η εταιρεία Trans Balkan Pipeline μία μελέτη σχετικά με τον ποταμό Έβρο η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τα αίτια που τον ρυπαίνουν.
Η δεύτερη πρόταση αφορά ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης φοιτητών από τον Έβρο, οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πρόγραμμα οι φοιτητές που θα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενισχυθούν με το ποσό των 2.500 ευρώ.

Κάνουμε τα στρατόπεδα επιχειρηματικά κέντρα

Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την Κοινοτική Πρωτοβουλία «Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «FATE - Από Στρατόπεδα σε Επιχειρηματικά Κέντρα». Κύριος στόχος του είναι η ανάδειξη εξειδικευμένων δράσεων για την μετατροπή παλαιών στρατοπέδων σε οργανωμένες δομές επιχειρηματικότητας ή εκκολαπτήρια επιχειρήσεων.
Για τις ανάγκες του προγράμματος στελέχη του Δήμου Καβάλας παραβρέθηκαν στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής Διαχείρισης και Υλοποίησης του FATE που έγινε στην πόλη Χεβιτζ της Ουγγαρίας. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν από κοινού οι δύο περιφέρειες της Παννονίας και της Τζάλα που βρίσκονται στα σύνορα με την Αυστρία, Σλοβενία και Κροατία.
Στη συνάντηση έγινε μια εκτενής παρουσίαση των δράσεων και ενεργειών που έχουν υλοποιηθεί κατά την πρώτη περίοδο του έργου που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009. Την παρουσίαση του Δήμου Καβάλας έκανε η ειδική σύμβουλος του Δήμου κ. Ιώ Χατζηβαρύτη. Στη συνάντηση που έγινε στη Ουγγαρία καθορίστηκε η περεταίρω πορεία του προγράμματος και αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Καβάλα τον Ιουνίου του 2010.

Σεμινάριο Σπηλαιολογίας στον δήμο Ελευθερών

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το σεμινάριο Σπηλαιολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα με την υποστήριξη της Νομαρχίας και του Δήμου Ελευθερών.
Η μεγάλη συμμετοχή των συμμετεχόντων στο σεμινάριο έδειξε το ενδιαφέρον που υπάρχει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Το φυτώριο των νέων σπηλαιοεξερευνητών παρακολούθησε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα πάνω σε γνωστικά αντικείμενα που είναι απαραίτητα για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με την εξερεύνηση σπηλαίων. Στο σεμινάριο, που είχε διάρκεια δυο μηνών περίπου, δίδαξαν καταξιωμένοι στο χώρο τους εισηγητές από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Η εκδήλωση για την ολοκλήρωση του σεμιναρίου έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Ελευθερών παρουσία του δημάρχου Χαράλαμπου Χρυσανίδη καθώς και των αντιδημάρχων οι οποίοι απένειμαν τα Διπλώματα στους επιτυχόντες.

Για 5η συνεχή χρονιά Ονειρούπολη η Δράμα

Ο Δημοτικός Κήπος και η πλατεία Ελευθερίας της Δράμας μεταμορφώνονται σε μια Ονειρούπολη…ένα πραγματικό χωριό του Αη Βασίλη, όπως το ονειρεύτηκαν μέσα από τα παραμύθια εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Η Ονειρούπολη πέτυχε τελικά πολύ περισσότερα πράγματα, από αυτά που αρχικά στόχευε. Η εκδήλωση έγινε γρήγορα ένας τεράστιος θεσμός, γνωστός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα «έβγαλε» τους πολίτες έξω από τα σπίτια τους, σκόρπισε χιλιάδες παιδικά χαμόγελα σε κάθε γωνιά της πόλης.
Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα, η Ονειρούπολη και η Δράμα είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων και πλέον ο νομός μας, μαζί με τα υπόλοιπα συγκριτικά του πλεονεκτήματα γίνεται ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός για την Ελλάδα. Η Ονειρούπολη ξεχωρίζει γιατί έχει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία. Στηρίζεται στην χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και μεταφέρει σε μικρούς και μεγάλους το πνεύμα των Χριστουγέννων.


Η Κεσάνη του εμπορίου στην Κομοτηνή

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης επισκέφθηκε, πολυμελής επιχειρηματική αποστολή από το Επιμελητήριο Κεσάνης της Τουρκίας στα πλαίσια συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των επιμελητηρίων των δύο περιοχών. Την Τουρκική αποστολή συνόδευε ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή κ. Μουσταφά Σαρντίς.
Οι Τούρκοι επιχειρηματίες, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κεσάνης κ. Celil Tanyolac συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο κ. Αγγελίδη Νίκο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου μας, ως διακρατικού εταίρου, στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος για την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιμελητηρίων στην επαγγελματική εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος κ. Αγγελίδης παρουσίασε στους Τούρκους επιχειρηματίες το οικονομικό προφίλ της περιοχής, τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο περιοχών στη βάση της ισοδύναμης ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών. Παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της υφιστάμενης υποδομής της Θράκης (ενεργειακής, οδικής μεταποιητικής, τουριστικής) και τόνισε ότι η Τουρκική πλευρά μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του Επιμελητηρίου μας, το οποίο έχει και την τεχνογνωσία αλλά και την εμπειρία στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων, έχοντας πάντοτε ένα πρόθυμο διακρατικό εταίρο στην προσπάθειά τους για αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Celil Tanyolac ευχαρίστησε τον κ. Αγγελίδη και το Επιμελητήριο για τη φιλοξενία και τη συμμετοχή στο πρόγραμμά τους. Αναφέρθηκε επιγραμματικά στους άξονες και την πορεία υλοποίησής του. Σημείωσε με τη σειρά του ότι προσβλέπουν στην συνεργασία των δύο περιοχών τόσο σε επίπεδο οικονομικών συναλλαγών όσο και στην υλοποίηση από κοινού προγραμμάτων που θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν σχέσεις και συναλλαγές. Παρουσίασε επίσης σε βίντεο τις δράσεις του Επιμελητηρίου Κεσάνης αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Ολοκληρώνεται η επένδυση στις Σάπες από την Pharmathen

Μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών που επενδύει σε έρευνα στην Ευρώπη και πρώτη στην Ελλάδα, συγκαταλέγεται η αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατάταξη ''The 2009 EU Industrial R&D Investment Scoreboard'' που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Pharmathen είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία σε επενδύσεις έρευνας από τις τέσσερις συνολικά ελληνικές επιχειρήσεις: (είναι ακόμη οι Intralot, Altec, Epsilot net).
Βάσει της κατάταξης αυτής, η Pharmathen κατατάσσεται στην 355η θέση, ανάμεσα στις 1.000 μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες ανεξαρτήτου κλάδου της Ε.Ε., βελτιώνοντας την θέση της κατά 330 θέσεις σε σχέση με την περσινή πανευρωπαϊκή μελέτη. Στην ίδια πάντα μελέτη, η Pharmathen κατατάσσεται στην 30η θέση, βάσει των επενδύσεων σε έρευνα, ανάμεσα στις 4.577 φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε.
Η Pharmathen- επικεφαλής της οποίας βρίσκονται τα αδέλφια Νέλη Κάτσου και Βασίλειος Κάτσος - έχοντας σήμερα στο δυναμικό της τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό και τρεις παραγωγικές μονάδες, αναπτύσσει φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία σε συνεργασία με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού, εξάγονται σε περισσότερες από 85 χώρες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Καναδά.
Η εταιρεία όμως, εξάγει και ελληνική τεχνογνωσία, γεγονός που προκύπτει και από τα 30 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατέχει.
Η μονάδα της Pharmathen, στις Σάπες ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ (ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 2007), και πρόκειται για επένδυση ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ και καλύπτει επιφάνεια περίπου 17 στρέμματα. Θα απασχολήσει περίπου 100 άτομα με την λειτουργία της.

Διόδια από το 2010 στην Εγνατία

Διόδια στην Εγνατία μέσα στους επόμενους μήνες σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών μέσα στο 2010 οι οδηγοί θα πληρώνουν διόδια για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, αλλά και για την αποπληρωμή του δανείου, ενός δισ. ευρώ, που πήρε το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή του έργου.
Η εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει αποκτήσει «μοναδική» εμπειρία στη μελέτη και με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αλεξανδρούπολη – Ηγουμενίτσα, είπε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show, με θέμα: «Τεχνικά Έργα Βόρειας Ελλάδας». Απευθυνόμενος στους μηχανικούς και στους εμπλεκόμενους με την κατασκευή δημόσιων έργων ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάπτυξη της περιφέρειας, βασικός μοχλός της οποίας είναι οι μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες.


Τούρκοι μαθαίνουν ελληνικά στο Σισμανόγλειο της Πόλης

Απροσδόκητη ανταπόκριση από Τούρκους συναντούν στην Κωνσταντινούπολη τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που γίνονται, δεύτερη χρονιά, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Το Ελληνικό Προξενείο, που αρχικά οργάνωσε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, πίστευε ότι θα κάλυπτε κυρίως τις ανάγκες των ομογενών και των μουσουλμάνων, που κατάγονται από τη Δυτική Θράκη. Η έκπληξη ωστόσο, ήλθε πολύ γρήγορα, όταν καθημερινά εμφανίζονταν και Τούρκοι -κυρίως νεαροί φοιτητές-, οι οποίοι ζητούσαν να εγγραφούν. Ειδικά φέτος, η ανταπόκριση είναι τόσο μεγάλη, απ’ όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές κατηγορίες, που αναζητούνται χώροι ώστε να λειτουργήσουν περισσότερα τμήματα με περισσότερα τμήματα.
Τους πρώτους μήνες, πέρυσι, λειτούργησαν 5 τμήματα με 40 συνολικά μαθητές. Στα δύο τμήματα ενηλίκων φοίτησαν 15 Τούρκοι και μουσουλμάνοι από τη Θράκη που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στα τρία παιδικά τμήματα πήραν μέρος 25 παιδιά κυρίως από ομογενειακές ή μεικτές οικογένειες, που αποφάσισαν να μάθουν ελληνικά εκεί, καθώς ταυτόχρονα είναι γραμμένα σε τουρκικά σχολεία.
Φέτος, στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος, έχουν δημιουργηθεί 13 τμήματα με περισσότερους από 130 μαθητές. Υπάρχουν 10 τμήματα ενηλίκων, στα οποία φοιτούν περίπου 100 άτομα, Τούρκοι ή μουσουλμάνοι από τη Θράκη που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη, και αρκετοί Τούρκοι αρμενικής και αραβικής καταγωγής. Στα 3 παιδικά τμήματα φιλοξενούνται 32 παιδιά. Από αυτά τα δύο τμήματα απευθύνονται σε παιδιά από ομογενειακές και μεικτές οικογένειες και το τρίτο σε παιδιά μουσουλμάνων από τη Θράκη που ζουν στην Κωνσταντινούπολη.
Μαθήματα γίνονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, σε δύο αίθουσες του εντυπωσιακού μεγάρου, το οποίο επισκέφτηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ποιες είναι οι εντυπώσεις;
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, «η ζήτηση για τη διδασκαλία της ελληνικής είναι ακόμη μεγαλύτερη, αλλά δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω έλλειψης δασκάλων».*Τη διεύθυνση του σχολείου έχει η Αγάπη Παπαδοπούλου, δασκάλα με εμπειρία στη διδασκαλία αλλόφωνων μαθητών και υπάρχουν τρεις ακόμα δασκάλες καθώς και εθελόντριες-απόφοιτοι σχολών τουρκικής γλώσσας και φιλολογίας στην Ελλάδα, πάνω στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμα.
Εκτός από δασκάλους στους χώρους του Σισμανόγλειου Μεγάρου, έλλειψη υπάρχει επίσης σε βιβλία, οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Όλοι όμως εκεί πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν, χάρη στον ενθουσιασμό που έχει φέρει η ανταπόκριση από τους γείτονες που φαίνεται ότι θέλουν να γνωρίσουν την Ελλάδα πιο καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου